Inledning

---------------------------

 

Priser

---------------------------

*

Frågor och svar

---------------------------

 

Exempel på överföringar

---------------------------

 

Kommentarer från kunder
---------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

Överföring av 8mm och 16mm film

 

--- Frågor och svar ---

Blir det bra resultat på överföringarna av 8mm och 16mm film?
Ja, resultatet blir mycket bra. Naturligtvis beror mycket av resultatet på hur bra originalfilmerna är: ju bättre original desto bättre resultat på överföringen. Du kan se exempel på hur överföringarna ser ut genom att klicka på länken "Exempel på överföringar" till vänster.

Är "överföring" av 8mm och 16mm film detsamma som "digitalisering"?
Ja, det är två uttryck för samma sak, dvs att göra så den gamla "analoga" filmremsan blir möjlig att titta på digitalt, i en TV eller dator. Ett annat uttryck är att man scannar filmen (stavas ibland "skannar").

Vilka 8mm-format hanterar Morin Media?
Morin Media kan göra överföringar från alla 8mm-smalfilmsformat: super-8 (även singel-8) och normal-8 (även kallad dubbel-8, standard-8, "vänd-8" eller kort och gott 8mm).

Hur går det till när Morin Media överför 8mm och 16mm filmer till digitalt format?
En utförlig beskrivning av Morin Medias arbetsprocedur hittar du  >>här.

Vilket bildformat blir det på de överförda filmerna när jag tittar på dem i min TV eller dator?
8mm-bildens bredd/höjd-förhållande är 4:3. 16mm-filmerna har bredd/höjd-formatet 1,37:1, vilket är nära 4:3. Eftersom det vanligaste bredd/höjd-formatet på dator- och TV-skärmar är 16:9 ligger filmbilden i ett 16:9-format med svarta kanter till höger och vänster, för att man enkelt ska kunna spela upp filen med filmöverföringen på en normal dator eller TV med 16:9-skärm. Man skulle kunna leverera filmöverföringar i ett format utan de svarta kanterna, men erfarenheten visar att vissa TV-apparater föredrar 16:9-formatet och kan ha svårt att spela upp andra format. Därför har jag valt att alltid leverera HD-överföringar i 16:9-format med 1920 x 1080 pixlar. >>Mer info om bildformat

Färgerna i min film har blivit ganska bleka med åren. Går det att rätta till?
Ja. Utan extra kostnad ingår att Morin Media vid behov utför en färgkorrigering. Ofta går det då att få tillbaka en hel del av de ursprungliga färgerna, trots att filmen blivit blekt. Hur bra resultatet blir beror bl.a. på vilka färgförändringar som inträffat.


Jag tycker att färgerna i överföringen av filmerna som Morin Media levererade är för kraftiga/för svaga/för ljusa/för mörka ... Varför?
Morin Media utför vid behov färgkorrektion utan extra kostnad, för att i möjligaste mån bl.a. korrigera färger som bleknat med tiden. En färgkorrektion är alltid subjektiv: den som utför färgkorrektionen gör det efter hans/hennes erfarenheter samt tycke och smak. Morin Media strävar efter att färgerna ska se så bra ut som möjligt, men det är förstås inte säkert att färgerna kommer att se ut så som någon annan tycker att de ska vara.

Jag funderar på att få leverans på hårddisk för att själv kunna fortsätta att redigera mina filmer i mitt videoredigeringsprogram. Är det svårt att redigera filmerna själv?
Om du är van vid att redigera dina videofilmer i ett video-redigeringsprogram är det inte svårare att redigera de överförda smalfilmerna. Du kan ladda in leveransen från Morin Media i din dator, precis som om det vore en vanlig videoinspelning. Sedan kan du själv bearbeta materialet på det sätt du vill.

Mina filmer är nog ganska smutsiga. Kan jag lämna in dem för överföring?
Morin Media förbehåller sig rätten att inte överföra filmer som är kraftigt nedsmutsade (t.ex. spillt kaffe eller sylt på filmen) av omtanke om överföringsutrustningen. "Normalt" smutsiga filmer (dvs dammiga) är dock inga problem. En enklare rengöring/dammavtorkning ingår i överföringskostnaden.

Ska jag skicka mina filmer per post till Morin Media eller lämna in dem personligen?
Om du bor i Stockholmsområdet kan det vara ett bra alternativ att lämna in dem personligen. Kontakta Morin Media, så får vi komma överens om lämplig tidpunkt.

Om du skickar filmerna per post: paketera dem väl och skicka som paket eller som rekommenderat brev (så att du får ett kvitto från posten och kan spåra var försändelsen är). Om du skickar en hårddisk per post, paketera den mycket noga med mycket skyddande material i paketet, så att den inte tar skada av transporten.

Vänta med att lämna/skicka in ditt material tills vi har kommit överens om det.

Hur sker betalningen?
När arbetet med dina filmer är klart skickar Morin Media en faktura till dig, normalt via email. När betalningen inkommit till Morin Medias PlusGiro-konto kan du hämta materialet, eller alternativt skickas det per post, enligt vad vi kommit överens om. Morin Media hanterar inga kontanter.

Hur lång är leveranstiden?
Klicka på länken "Leveranstid och kontakt" ovan för information om leveranstid.